Sentrums eldste stående enebolig?

Sundby 7.012

Villa Sundby i dag. Foto: Skjermdump fra Google Streetview.

Du har kanskje lagt merke til den, villaen som ligger over veien fra Bunnpris litt for tett innved Storgata?

Huset ble satt opp i 1904 og er blant de de eldste eneboligene som ble bygget i sentrum, og sannsynligvis den eldste som ennå har sitt opprinnelige utseende intakt. Det er ellers gjerne kjøpmann Iver Andersens (1844-1928) og Maren Hansdatters (1851-1940) bolig på Bjerkelund fra 1885 – der Triangelgården står i dag – som regnes som det eldste rene bolighuset, men det var opprinnelig hovedbygningen på et lite gårdsbruk.

Sundby s. 91

Villa Sundby. Foto til nyutgivelsen av Fladstads sentrumshistorie i 2004, Rakkestad lokalsamling.

Den beskjedne villa Sundby ble reist av Johanne Bøhn (1871-1942) og Ludvig Østby (1859-1915) i 1904. Huset på halvannen etasje var reist i tre-tommers maskinlaft og kledt. Det stod i hennes navn, kanskje for å hindre det i å gå med i dragsuget om Ludvigs store gründerprosjekt skulle gå dukken. Til og med innboet og Ludvigs gangklær var overført til Johanne. Sannsynligvis var det da også hun som hadde brakt kapitalen inn i familien, enebarn som hun var av gårdbrukerne på nordre Bøen. Ludvig var fra en husmannsplass under Gjerberg. Han hadde vært gift før, med dattera fra en plass under Østby og hadde selv vært husmann der. Mens Johanne hadde med seg ei datter inn i ekteskapet, hadde Ludvig et par barn. Det ene utvandret til USA mens det andre giftet seg med en kar ved jernbanen og flyttet med ham. Selv hadde Ludvig vært både sagbruksarbeider og trelasthandlerfullmektig, handelsbetjent, lensmannsbetjent og auksjonarius.

Ludvigs store gründerprosjekt var Sundby Sag & Høvleri et dampdrevet sagbruk som strakte seg fra boligen og omtrent ned til Jet-stasjonen i sør. Sagbruket feiret sin 75-årsdag i 1975, angivelig etter at Sundby hadde satt opp det første sagbruket allerede høsten 1900, og senere anlagt høvleri på stedet. Østby averterte høvellast fra 1904. Tomta var satt sammen av to parseller som sammen utgjorde en stripe av Bjerkelund og Elverud som var blitt liggende øst for hovedveien etter at den ble lagt om i 1895.

Etter unionsoppløsningen i 1905 tok også Rakkestad del i det vi gjerne kaller den nye arbeidsdagen, en vekstperiode som strakte seg inn i mellomkrigstiden, og på sagbruket var de første årene preget av en rivende utvikling med stadig utskifting av maskineriet og nye bygninger. Opprinnelig kom drivkraften til sag og høvel fra en lokomobil. Den brannfarlige kraftkilden var plassert i et eget lokomobilhus, vernet med en steinmur mot høvleribygningen, der remmer overførte kraft til kantsag, kløvsag, kappsag og høvelmaskin. Det ble skaffet en stripe tilleggsjord fra nordre Fladstad i bakkant allerede i 1905 nytt skur og saghus med sirkelsager reist på stedet, senere også materialhus. En kraftigere Jensen & Dahl nr 1 høvelmaskin var satt inn i 1908 og i 1910 ble lokomobilen byttet ut med dampmaskin med innmurt kjele.

Ludvig trakk seg ut i 1912, og solgte bedriften til Gunder Herrefosser. Sammen med Johan Christoffersen Sæves satset Ludvig i stedet på moderne energiformer da de året etter etablerte Rakkestad elektriske sag & mølle på leid jord vest for jernbanelinja. Siden skulle Sundbysaga bli flyttet til stedet under navnet Rakkestad Sag & Høvleri, men det er en annen historie.

Etter Ludvigs død i 1915, ser det ut til at Johanne innredet en egen leilighet i andre etasje og installerte bakerovn i kjelleren, og slik livnærte seg i enkestand. Jenny (1891-1937) og urmaker Kristian Solberg (1888-1959) bodde til leie her i 1921. Dina (1885-1965) og sykkelfabrikant Iver Heier (1880-1957) leide husrom en kort tid etter at de giftet seg. Anna (1885-1958) og skomakermester Gustav Syvertsen (1885-1955) flyttet inn senere på 1920-tallet, og herfra drev de skomakerforretning på Vålerenga i Oslo i en mannsalder. Gulborg Bøhn, gift Bøhren i Oslo, arvet Sundby etter mora i 1943 og leide ut stedet til hun solgte det i 1954.

Signe (d. 1987) og Johannes «Jes» Haraldstad (1912-2000) flyttet inn på Sundby i 1954. Jes var ekspeditør, senere kasserer og bokholder i Rakkestad handelsbolag, engasjert i mannskoret Ljom og kinomaskinist. Etter at han ble enkemann, solgte han stedet i 1989 til Dagfinn Harlem, og inn flyttet Dagfinns mor, Randi Harlem, som nylig var blitt enke. Ellers ble huset brukt av sjåfører for Dagfinns firma, Harlem transport.

Se også

  • David Gundersen, Rakkestad sag & høvleri 1900-1975, Rakkestad 1975, s. 3.
  • Odd Fladstad, Et sentrum blir til, Rakkestad 1987, s. 91ff, 174, 177, 233.
Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: